Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите ) најдоцна до 31. 5. 2014 година. . Пропозиции: ‒ име и презиме на авторот; ‒ матична институција; ‒ стил на цитирање ‒ Chicago Manual (http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide.html); ‒ стандардни маргини; ‒
повеќе
Новиот број на списанието Историја за 2013 година достапен за бесплатно превземање 14 Јануари 2014, 15.43
Новиот број на списанието Историја за 2013 година (сп. Историја, год.XLVIII, бр.1) е достапен за бесплатно превземање во пдф формат преку нашата интернет страница во рубриката Списание Историја. . Истото може да се превземе
повеќе
Промоција на монографијата „Војводата Русински - македонски револуционер и општественик“ од проф. д-р Наташа Котлар - Трајкова 19 Декември 2013, 13.55
Промоција на монографијата „Војводата Русински - македонски револуционер и општественик“ од проф. д-р Наташа Котлар - Трајкова
  Имаме особена чест и задоволство да Ве поканиме на промоцијата на монографијата „Војводата Русински – македонски револуционер и општественик“ од проф.д-р Наташа Котлар-Трајкова што ќе се одржи по повод 60-годишнината од формирањето на Здружението на историчарите на Република Македонија. По овој повод ќе се обратат доц. д-р Мирјана Нинчовска и проф. д-р Наташа Котлар-Трајкова. Промоцијата ќе се одржи на 25 декември (среда) 2013 година во 12 часот во салата за промоции на Музејот на
повеќе
Резултати од XVIII државен натпревар по историја за учениците во средните училишта 13 Мај 2013, 13.13
На 11. 5. 2013 година во Ресен се одржа XVIII државен натпревар по предметот Историја за учениците од средните училишта. Традиционално, организатор на натпреварот беше Здружението на историчарите на Република Македонија (ЗИРМ), а домаќин СОУ „Цар Самоил“ од Ресен.   На натпреварот учествуваа 82 ученици од средните училишта од цела Македонија. Тестот се состоеше од 82 прашања, кои носеа вкупно 160 поени. Прашањата ги изработи комисија составена од професори и асистенти од Институтот за национална
повеќе